Mūsdienīgs ēdināšanas apgaismojums
Ēdināšanas apgaismojumsRestorānā labs ēdiens un mūsdienīgs gastronomiskais dizains apvienojas, lai radītu veiksmīgu vakaru. Profesionāla apgaismojuma koncepcija rada gaisotni, kas aicina uzkavēties un atgriezties. Restorāna apgaismojumam tiek izmantots izsmalcināts tiešā un netiešā apgaismojuma apvienojums.
Piemērošanas jomas
Restorāna viesu zonā tiek izmantota patīkama gaisma bez mirgošanas, lai radītu privātumu publiskajā zonā. Izvēlētās gaismas krāsas un intensitāte arī rada perfektu vidi ēdieniem. Lumories.lv Professional iesaka izmantot krāsu atveides vērtības vismaz Ra 90 un apgaismojuma līmeni aptuveni 200 luksu. Turklāt restorāna apgaismojums, ja tas ir regulējams, ir optimāli sagatavots mainīgiem scenārijiem, piemēram, ballītēm.
Pievilcīgs ārējais apgaismojums ir neatņemama restorāna apgaismojuma koncepcijas sastāvdaļa, jo tas ir pirmais, ko viesis pamana. Parasti par to, vai restorānu ir vērts apmeklēt, viesi lemj arī pēc ārējā iespaida. Cita starpā celiņu apgaismojums nodrošina arī lielāku drošību viesiem un personālam.
Virtuves apgaismojums ir pakļauts augstam karstu tauku, tvaiku un augstas temperatūras iedarbībai. Tāpēc mitruma izturīgi gaismekļi ar IP54 aizsardzību ir minimums. Ērtai apgaismojuma izmantošanai iesakām izmantot apgaismojumu, ko var pārslēgt un aptumšot grupās, kā arī apgaismojumu ar krāsu atveidi Ra ≥ 90, lai nodrošinātu nevainojamu ēdiena pagatavošanu.
Restorāna ārējais apgaismojums atspoguļo interjeru identitāti. Vienkāršas ēku fasādes var vizuāli uzlabot ar dizainiski orientētu ēdināšanas iestāžu apgaismojumu. Mēs arī iesakām izmantot no nerūsējošā tērauda izgatavotus gaismas ķermeņus, kas iztur ekstremālus laikapstākļus, ir izturīgi pret koroziju un viegli tīrāmi.
Jo īpaši bāros un kafejnīcās pirmais kontakts ar viesi tiek nodibināts un nodots pie bāra un letes. LED lentveida apgaismojums ir apgaismojuma piemērs, kas jau no paša sākuma ir saistošs. Vai nu darba virsmas apakšpusē, vai arī galda apakšējā daļā, vai aiz caurspīdīgiem materiāliem, piemēram, opālstikla vai akrila stikla.
Viesu tualetes ir nepieciešamas ēdināšanas uzņēmumiem, kuros pasniedz alkoholiskos dzērienus, kuru platība ir lielāka par 50 m² un/vai kuros ir vairāk nekā 50 sēdvietu. Funkcionāls apgaismojums restorāna tualetes zonā arī nodrošina, ka viesi šajā zonā ir pilnībā apmierināti.
Mūsu ieteikumi
Juridiskās prasības
Tāpat kā jebkurā sabiedriskā vai komerciālā vietā, arī ēdināšanas nozarē uz apgaismojumu attiecas skaidri definēti noteikumi, lai nodrošinātu viesu un darbinieku drošību. Cita starpā svarīgi ir darba vietas noteikumi A 3.4 un -> DIN EN 12464-1.
Tos ieteicams izmantot restorāna apgaismojumam:
- 100 lux: koridori
- 200 lux: ieeja, ēdamistaba, tualetes
- 300 lux: kase un bufete
Krodziņos un bāros apgaismojuma intensitāte zem 100 luksiem ir daļa no koncepcijas. Tas skaidri parāda, ka pareizo apgaismojumu sabiedriskās ēdināšanas nozarē nevar aprēķināt, izmantojot formulas, bet tas tiek veidots kā kopēja apgaismojuma koncepcija, kas atspoguļo restorāna identitāti.\ Vispārējs noteikums: jo augstākas telpas, jo augstāk uzstādīti gaismekļi un jo jaudīgāki un daudzskaitlīgāki gaismas avoti.
Laba apgaismojuma tehniskie aspekti
Ideālā gadījumā restorāna lampām jābūt ar CRI > 90, lai ēdiens izskatītos garšīgs. Mājīgā krāsu temperatūra no 1200 līdz 2700 Kelvīniem paspilgtina labsajūtas atmosfēru ēdināšanas nozarē. Ļoti dinamisks gaismas attēls, kas vada skatienu, ir īpaši pievilcīgs un patīkams acīm. Viens no piemēriem ir izteiksmīgi izgaismota bāra aizmugurējā siena un diskrēta atpūtas un atpūtas zona.